Dietetyczny sernik na jogurtach naturalnych

sernik-bez-seraCzy to w ogóle możliwe upiec lub zrobić bez sera? Okazuje się, że tak. To może być sposób na przygodę z nową, nieco dietetyczną kuchnią, inną od tej którą większość z nas zna na co dzień. Takich na pozór absurdalnych przepisów jest więcej, jednak nie znaczy to, że jedzenie wykonywane inaczej niż tradycja każe musi być niesmaczne.

Otóż sernik bez twarogu na jogurcie greckim to specjał dla tych, którzy za serem nie przepadają. Jeśli można piec sernik z ziemniakami to tym bardziej sernik zwany styropian, bez jakiegokolwiek sera z wiórkami kokosowymi. Sposobów jest co najmniej kilka. Dla osób, którym znudziło się pieczenia wciąż tych samych serowych ciast; idealne rozwiązanie na nudę w kuchni.

 

POMYSŁOWY SERNIK Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki na ciasto:

-10 dkg masła roślinnego
-5 dkg cukru pudru pub drobnego kryształu
-1 łyżka oleju
-5 dkg płatków owsianych
-10 dkg mąki pszennej lub bezglutenowej
-1 łyżka mleka lub wody

Płatki owsiane prażymy przez moment na patelni. Następnie wraz z innymi składnikami zagnieść szybko i wykleić ciastem spód tortownicy. Należy je upiec na złoty kolor bez „masy serowej” w temp około 180°C w czasie ok 10-15 min.

Składniki na masę:

-1 szklanka kaszy jaglanej
-1 szklanka mleka ryżowego lub sojowego
-1 łyżka cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1 łyżka masła roślinnego
-0,5 szklanki cukru albo miodu
-1 szklanka mleka kokosowego
-dowolne bakalie

Kaszę jaglaną gotujemy na mleku. Kiedy przestygnie przecieramy ją przez sito albo przy pomocy blendera rozdrabniamy na gładką masę. Dodajemy resztę składników „sernikowych”. Masę wykładamy na wcześniej podpieczony spód i pieczemy całość jeszcze 40 min w temp. 180°C.
BŁYSKAWICZNY

Składniki:

-2 duże jogurty naturalne
-2 budynie śmietankowe z cukrem
-4 jajka
-3/ 4 szklanki cukru
-biszkopty (okrągłe)
-0,5 szklanki oleju
-garść dowolnych bakalii

Żółtka ubić z cukrem, dodać budynie, olej i wymieszać na gładko. Na koniec wlewamy jogurty naturalne i mieszamy ponownie mikserem na wolnych obrotach. Białka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy do masy z jogurtem. Wrzucamy też bakalie wcześniej namoczone i oprószone mąką. W tortownicy układamy gęsto biszkopty i wylewamy na nie masę jogurtową. Pieczemy godzinę w 180°C.

(Przeczytano 214 razy)