Chrupiący karp w cieście

karp-zapiekany-w-cieścieNajbardziej tradycyjny sposób przygotowywania ryby na Wigilię to smażenie karpia. Moczy się go w mleku, żeby stracił charakterystyczny smak i zapach, obtacza w panierce i kładzie na rozgrzanym maśle. Natomiast bardzo dobrze smakuje również karp w cieście z ulubionym sosem.

Oczywiście trzeba brać pod uwagę czy taki karp ma być jedzony przez dzieci, bo jeśli tak to wskazane jest, żeby miał on łagodniejszy smak. Ryba smażona w cieście powinna przypaść do gustu wszystkim, zarówno dzieciom, jak i dorosłym.


KARP PIECZONY W CIEŚCIE KROK PO KROKU

Krok 1. Rybę obtoczoną w cieście smaży się na oleju, w głębokim tłuszczu.
Krok 2. By zrobić ciasto należy połączyć 5 łyżek mąki łączymy z łyżką oleju, 1/2 szklanką wody, 2 żółtkami i mieszać bardzo porządnie.
Krok 3. Tuż przed obtaczaniem ryby w cieście należy dodać pianę z ubitych białek. Natomiast filety nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odrobiną oleju.
Krok 4. Powinny odczekać po tym przynajmniej kwadrans. Wtedy można je już zanurzać w cieście i smaży w głębokim tłuszczu.
Krok 5. Zamiast karpia można ewentualnie użyć filetów z innej ulubionej ryby. Powinny być równie smaczne i chrupiące. Natomiast jeśli ktoś chce być wierny tradycji wigilijnej powinien jednak przygotować karpia. Warto pamiętać, że noszenie jego łuski w portfelu ma przynosić szczęście jeśli chodzi o sprawy finansowe przez cały kolejny rok.

 

PRZEPIS NA PIWNE CIASTO DO KARPIA

Składniki:

-mąka,
-1/2 szklanki mleka,
-1/3 szklanki piwa,
-2 jajka,
-sól
-pieprz

Tutaj nie trzeba osobno ubijać białek. Dodawanie piwa również nie jest konieczne, tylko wtedy dolewa się więcej mleka lub wody. W każdym razie chodzi o to, żeby ciasto było raczej gęste i ładnie przyczepiało się do ryby, ale jednak nie za gęste. Samemu trzeba popróbować jakie proporcje sprawdzą się najlepiej.

Ciasto, a tym samym całą potrawę można urozmaicać różnymi dodatkami, takimi na przykład jak płatki owsiane, płatki migdałowe, posiekana pietruszka czy otarta skórka cytryny. Poza tym wiele zależy od przypraw. Jeśli ktoś lubi ostre potrawy może dodać do ciasta więcej pieprzu oraz chilli.

(Przeczytano 68 razy)