Chyba najczęściej karpia na Wigilię podaje się w postaci smażonych filetów, jednak można przygotować go oczywiście na różne inne sposoby gotując, dusząc czy piekąc. Jeśli chodzi o pieczenie w piekarniku odbywa się ono w naczyniu żaroodpornym lub w folii.
Oczywiście karpia można filetować samodzielnie, ale jeśli chcemy wybrać łatwiejszy sposób, należy kupić gotowe filety lub dzwonki. Oszczędzi nam to wiele pracy i także mnóstwo czasu, który możemy poświęcić na przykład na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.
POMYSŁ PIECZONE DZWONKI Z KARPIA
Składniki:
-8 dzwonków z karpia
-olej
-sól
-pieprz
-2 marchewki
-pietruszka
-szczypiorek
-koperek
-natka pietruszki
Do przygotowania pieczonego karpia używa się dzwonków. Po ich umyciu i osuszeniu nacieramy je olejem, solą i pieprzem. Następnie obieramy i kroimy marchewkę oraz pietruszkę. Wszystko razem wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i pieczemy godzinę w temperaturze 190°C. Tak przygotowanego karpia podajemy razem z warzywami, z którymi się piekł, szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki.
KARP ZAPIEKANY Z MASŁEM I CYTRYNĄ
Inny przepis na pieczonego karpia zaleca umyć, osuszyć i przyprawić karpia solą oraz pieprzem, a następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym masłem. Następnie posypujemy rybę bułką tartą i kładziemy na niej pokrojoną na plasterki cytrynę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez pół godziny. Pod koniec pieczenia warto otworzyć naczynie żaroodporne, bo wtedy ryba ładnie się przyrumieni.
PIECZONY KARP Z SOSEM SZARYM
Składniki:
-dzwonki z karpia
-sok z cytryny
-oliwa
-sól
-pieprz
-natka pietruszki
Pieczenie karpia może odbywać się również w folii. Zaczynamy od natarcia dzwonków rybnych sokiem z cytryny, oliwą solą i pieprzem. Do środka każdego z dzwonków dajemy gałązkę natki pietruszki i wówczas zwijamy szczelnie w folię. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C. Tutaj również kilka minut przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby skórka karpia troszkę się przypiekła. Tak przygotowany karp może być podawany z szarym sosem.
JAK PRZYGOTOWAĆ SOS DO KARPIA KROK PO KROKU?
Krok 1. Najpierw dajemy na patelnię 2 łyżki mąki, żeby ją uprażyć.
Krok 2. Następnie dodajemy masło, a potem szklankę wywaru z warzyw. Cały czas mieszamy.
Krok 3. To dodanie 50 g pokruszonych pierników. Po chwili trzeba przetrzeć sos przez sito i dodać sól oraz sok z cytryny.
Krok 4. Teraz dodajemy do sosu karmel zrobiony z łyżki cukru i 3 łyżek wody.
Krok 5. W końcu dorzucamy 2 łyżki rodzynek i 2 łyżki migdałów. Powinny być sparzone, a migdały obrane ze skórki i posiekane.
Krok 6. Karpia polewamy ciepłym sosem, smakuje wówczas naprawdę bardzo ciekawie.