Tatar ze śledzia z burakami

tatar-rybny-z-burakamiJeśli chodzi o tatara ma on podobną ilość przeciwników, co zwolenników. Wszystko dlatego, że do jego przygotowania potrzebne jest surowe mięso i surowe jajko. Trzeba pamiętać, że jest to niezwykle efektowne danie i jeśli chcemy zrobić duże wrażenie na gościach to warto go przyrządzić.

Może jednak przekona kogoś nieco inna wersja tej potrawy, mianowicie tatar ze śledzia. Na jego korzyść przemawia również to, że jest on niezwykle łatwy w przygotowaniu i każdy, nawet początkujący mistrz domowej gastronomii świetnie da sobie z nim radę.


PRZEPIS NA TATARA ZE ŚLEDZIA

Składniki:

-250 g śledzi
-cztery jajka na twardo,
-dwa ogórki kiszone,
-kilka marynowanych grzybków,
-dwie papryki czerwone,
-cebula,
-kilka kaparów

Składniki na sos:

-łyżki musztardy,
-dwóch łyżek koncentratu pomidorowego,
-łyżki miodu,
-szczypty pieprzu,
-mielonej papryki,
-imbiru

Potrzebne są do niego zwyczajne matjasy, których używamy na przykład do zrobienia śledzi po kaszubsku czy sałatki śledziowej. Papryka powinna być przypieczona w piekarniku, żeby można było zdjąć z niej skórkę. Następnie drobno ją kroimy, podobnie jak wszystkie pozostałe składniki. Sos dodajemy do wcześniej przygotowanych produktów i całość zostawiamy na godzinę, po upłynięciu której tatar powinien schłodzić się jeszcze w lodówce.

 

PYSZNY TATAR ŚLEDZIOWY Z OLIWKAMI

Składniki:

-śledzie
-ogórki konserwowe,
-grzybki konserwowe,
-paprykę konserwową,
-cebulę
-oliwki
-szczypiorek
-pietruszka
-czosnek
-sok z cytryny
-sól
-pieprz

Wszystko trzeba pokroić i wymieszać, a następnie dodać posiekany szczypiorek i pietruszkę, rozgnieciony ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Całość można udekorować połówkami jajek przepiórczych i pomidorów koktajlowych.

 

TATAR Z BURAKAMI KROK PO KROKU

Ponieważ pośród różnych połączeń smakowych i wizualnych śledzie i buraki wypadają bardzo dobrze, robi się także tatara śledziowego z pieczonymi burakami.
Krok 1. Należy pokroić namoczone wcześniej śledzie, czerwoną cebulę, ogórka i jabłko oraz dodać do nich musztardę francuską, sok z cytryny, pieprz i koperek.
Krok 2. Buraki trzeba upiec w folii aluminiowej.
Krok 3. Potem kroić je i dodać do zalewy z oliwy, miodu i cytryny.
Krok 4. W końcu pozostaje ułożenie kolejnych warstw z tatara i zamarynowanych buraków. Wygląda to bardzo efektownie i apetycznie. Prawdopodobnie każdy przeciwnik tatra mięsnego chętnie skusi się na taką rybną wersję.

(Przeczytano 85 razy)