Przygotowując sałatkę dla gości chcemy zawsze, żeby była dobra i efektownie wyglądała. Bardzo dobrym pomysłem jest śledziowa sałatka warstwowa. Zawsze robi wrażenie i świetnie smakuje.
To idealna propozycja na urodziny i inne imprezy. Jeśli ktoś planuje zaserwować śledziową sałatkę podczas Świąt Bożego Narodzenia, to również może skorzystać z tego przepisu. Nazywa się ją inaczej śledzie pod pierzynką. Sałatki warstwowe robi się oczywiście w przezroczystych naczyniach. Widać wtedy dobrze efekt układania kolejnych składników, tak aby było jak najładniej.
JAK PRZYGOTOWAĆ SAŁATKĘ WARSTWOWĄ?
Ponieważ wszystkie produkty, których używa się do zrobienia sałatki nie zostaną ze sobą połączone w salaterce trzeba je ułożyć kilka godzin przed podaniem, aby mogły się „przegryźć”. Ważny jest też sam sposób nabierania sałatki. Chodzi o to, aby dotrzeć do samego dna i zebrać po trochę z każdej warstwy.
Następnie należy wszystko przemieszać na swoim talerzu. Samo wykonanie sałatki nie jest trudne, ale ważne jest to jakich składników się użyje i w jakiej kolejności zostaną położone warstwy. Od tego zależy przede wszystkim efekt wizualny, ale także smakowy.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ
Składniki:
-śledzie,
-buraki,
-marchewka,
-ziemniaki,
-ogórki kiszone,
-cebula,
-jajka,
-ser żółty
-sos
Składniki te trzeba odpowiednio przygotować. Śledzie należy namoczyć, a potem odsączyć. Buraki, marchewki i ziemniaki gotujemy. Następnie wszystkie składniki trzeba pokroić, a żółty ser zetrzeć na tarce. Sos robi się na bazie majonezu. Można dodać do niego jogurt, musztardę oraz sól i pieprz. W końcu przychodzi czas na układanie warstw. Na samym dole powinny znaleźć się śledzie, a na nich cebula i sos. Potem układamy ziemniaki, marchewkę i znowu sos. Kolejne warstwy to ogórki kiszone, buraki, sos i w końcu jajko oraz na samej górze utarty żółty ser. Warto pamiętać, że po pewnym czasie buraki puszczają sok i wtedy efekt idealnie ułożonych warstw może się nieco zaburzyć. Natomiast w ogóle połączenie buraków i śledzi w sałatce jest często stosowane, bo dobrze ze sobą smakują.