Śledzie w sosie śmietanowym

sałatka-śledziowa-ze-śmietanąMatiasy to młode śledzie, które mają delikatniejszy smak i dlatego uważa się je za najlepsze. Jednak ponieważ są one od razu solone staje się on dość słony. Zwykle robi się z nich filety, które można marynować w oleju i cebuli lub przyrządzać z różnymi sosami – pomidorowym, majonezowym czy śmietanowym.

Tego typu śledzie wykorzystuje się też często do sałatki śledziowej po cygańsku, warstwowej czy z burakami. Bardzo lubiane są też po prostu matiasy w śmietanie. Zwykle wcześniej są one namaczane w wodzie lub mleku, aby złagodzić ich słony smak i zapach.

 

TRADYCYJNE ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

Składniki:

-woda
-mleko
-4 matiasy
-cebula
-pieprz

Sos do sałatki śledziowej:

-5 łyżek śmietany
-4 łyżek majonezu
Matiasy, które po około 2 godzinach można odsączyć i pokroić. Następnie przekłada się śledzie pokrojoną cebulą, posypuje pieprzem i polewa sosem . Ewentualnie można zrezygnować z majonezu i dodać więcej śmietany. Natomiast śledziom w śmietanie koniecznie powinna towarzyszyć cebula. Nadaje ona potrawie odpowiedni charakter.

 

Wariant sałatki z dodatkiem jabłka

Dość często do matiasów w śmietanie dodaje się też jabłko, które należy obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki. Jabłka i cebulę należy zalać śmietaną, następnie posypać łyżką cukru i pokropić cytryną. Dopiero po wymieszaniu tych wszystkich składników dodajemy matiasy. Całość wędruje na około 2 godziny do lodówki. Natomiast następnie śledzie powinny być dość szybko zjedzone. Potrawy z jabłkiem nie nadają się do długiego przetrzymywania.

Poza jabłkiem do śledzi w sosie śmietanowo-majonezowym dodaje się też na przykład ogórki kiszone, jajka na twardo czy groszek. Zresztą w ogóle sałatka śledziowa z groszkiem jest często serwowana podczas różnych spotkań i imprez. Natomiast warto też zwrócić uwagę na to, że śmietana używana do śledzi jest zwykle w jakiś sposób doprawiana. Albo za pomocą majonezu, albo cytryny i cukru, może to być także mieszanka przypraw lub musztarda. Sama śmietana ma bardzo łagodny smak i trzeba nadać jej nieco wyrazu, w czym pomaga też cebula.

 

(Przeczytano 59 razy)